Blog

Z odpadno plastiko uničujemo naš planet in sami sebe!

05.09.2018

 

Image title

Pri vsem je potrebno vedeti, da ne rešujemo planeta Zemlje ampak sebe. Ker Zemlja je obstajala že davno pred nami in še vedno bo, izbriše lahko le nas. (shutterstock)


Evropska komisija je maja 2018 predstavila prvo evropsko strategijo za zmanjšanje onesnaževanja okolja s plastiko, ki je do tega časa presegla že vse meje. Tako bo do leta 2030 vso plastično embalažo mogoče reciklirati ali ponovno uporabiti, raba plastičnih izdelkov za enkratno uporabo bo omejena in namerna uporaba mikroplastike pa naj bi bila celo prepovedana. Najpogostejši primeri plastike za enkratno uporabo so cigaretni ogorki, plastenke, paličice za čiščenje ušes, vrečke, slamice, baloni ter plastični kozarci in jedilni pribor.

Vsako leto več kot 6,4 milijona ton plastike nenadzorovano pristane v okolju, tudi v morjih, kjer na svetovni ravni predstavljajo 85 odstotkov vseh odpadkov. Na velike količine plastičnih smeti pa se je Evropska komisija odzvala z nedavnimi predlaganimi ukrepi.

Odpadkom in potrošnji naravnih virov se v današnji globalno gospodarski ureditvi ne moremo izogniti – lahko pa je zmanjšamo. Seveda, bi bilo nekoliko naivno razmišljati, da bi se lahko zmanjšalo do ničelne točke. Različni aktivisti, organizacije, institucije za ravnanje z odpadki, znanstvene študije in zdrava pamet narekujejo, da nikoli v zgodovini človeštva družbena ter ekološka odgovornost podjetij in korporacij ni bila tako pomembna kot je danes.

Mali koraki oziroma premiki res da ne morejo spremeniti sveta, vendar je že korak v pravo smer boljši od mirovanja. In stavek »Misli globalno, deluj lokalno« v sebi nosi veliko sporočilo, predvsem v današnjem času, ko se neracionalno in brezmejno izkorišča omejene naravne vire planeta, ki ga imenujemo naš dom. Narava brez nas lahko obstaja brez težav, celo lažje, ampak mi brez nje ne moremo preživeti.

Image title

Si res želimo plavati v morju plastike? (Foto: Storytender)


Opozorila in klici na pomoč prihajajo neprekinjeno, vendar naletijo na gluha ušesa, če nas ne spodbujajo k aktivni pozitivni spremembi. Kot primer lahko omenimo, da bi samo odstranitev plastičnih vrečk za enkratno uporabo zmanjšala količino odpadkov za 3.000.000 ton.

V Evropi vsako leto nastane okoli 26 milijonov ton plastičnih odpadkov

V Evropi po navedbah Evropske komisije vsako leto nastane okoli 26 milijonov ton plastičnih odpadkov, manj kot 30 odstotkov pa se jih ponovno uporabi. Le dve do tri milijone ton teh odpadkov reciklirajo v Evropi. Letno pa v oceanih po ocenah konča okoli 500 tisoč ton plastičnega odpada. (vir: siol.net)

In kje končajo vaše smeti? Pomislite – pijete vodo, pivo, vino ali kater drug napitek iz svojega kozarca za enkratno uporabo, uživate v družbi in dogajanju. V najboljšem primeru vržete kozarec po zaužitju pijače v koš za smeti, katerega bodo po prireditvi izpraznili komunalni delavci. Nato bodo zbrani odpadke odpeljali na smetišče, kjer bodo odvisno od svoje narave; shranjeni, sežgani ali odlagani na drugačen način. To pa je le začetek ogromnega cikla izgube energije in virov v obliki materiala in energetskega potenciala, vendar nismo se še niti dotaknila vrha zgodbe o količini odlagališč, ki zasedajo zemljo in povzročajo onesnaževanje zraka, vode in tal.

Boljša rešitev vedno obstaja in samo čaka na izvedbo. Tako so kozarci za večkratno uporabo Ekosociala delno ekološki proizvod. Ne moremo ga v popolnosti imenovati ekološki proizvod, zaradi procesa proizvodnje, vendar je vsekakor bolj ekološka, prijaznejša in trajnejša rešitev kot pa so to plastični kozarci za enkratno uporabo. To je pa velikokrat tudi bolj stroškovno učinkovita rešitev kot kozarci za enkratno uporabo, saj zmanjšajo stroške sanacije odpadkov po prireditvah tudi za 50 %. Naše poslanstvo je celotna ideja o ponovni uporabi vsakdanjih predmetov, z dodano vrednostjo vezanih na lepe spomine iz dogodka. Izdelava kozarca je naša skrb, ustvarjanje spominov obiskovalcev na dogodek pa prepuščamo Vam. Zaradi možnosti personalizacije, kozarca, le ta največkrat konča v domovih obiskovalcev kjer se koristi kot spominek na lepe trenutke in s tem povezuje uporabnike z blagovno znamko, podjetjem, idejo ali dogodkom.

Vse objave

Mi poskrbimo za vse

Spremenite svojo prireditev v zeleno prireditev!